علائم هشدار دهنده بدن را به درستی تفسیر کنید
در صورتیکه سلامتی انسان دوچار مشگل شود، بدن فرد اغلب علائم هشدار دهنده خاصی را ظاهر می سازد. بعنوام مثال ناراحتی از جانب معده و یا سر درد ممکن است نشانی از استرس و یا فشار روانی قابل توجه ناشی شود. همچنین علائم خارجی نظیر پریده گی رنگ پوست ، بار دار بودن زبان و یا تغییر رنگ ناخن ها نشانی از بیماریهای مختلف و یا برخی کمبودها محسوب می شوند. در اینجا برخی راهکارها جهت تفسیر صحیح علائم هشدار دهنده بدن ارائه می شوند.
- ترک خوردن ذاویه لبها بعنوان علامت هشدار دهنده
ترک ذاویه لبها بصورت یک التهاب موضعی کوچک ظاهر شده که اغلب در رابطه با صحبت کردن دردآور بوده و لمس آن سبب سوزش می شود. این ترک ها ممکن است که از خشکی پوست لبها ناشی شود که در رابطه با تر کردن مداوم لبها توسط زبان به شدت آن افزوده می شود. همچنین ویروسها، باکتریها و یا قارجها، مثلا ویروس هرپس سیمپلکس و یا استرپتوکوکها می توانند سبب التهاب ذاویه لبها شوند. بعلاوه کمبود آهن و یا کمبود ویتامی B2 نیز عوارض فوق را بدنبال دارند. در صورتیکه این علائم دوباره و دوباره ظاهر شوند لازمست که به یک پزشک مراجعه کرد تا علت آن مشخص شده و نسبت به درمان آن اقدام گردد. قابل توجه است که بیماریهای دیگر نظیردیابت، پسوریازیس و یا آلرژی نیز اغلب با این علائم همراهند. جهت مداوای ترک ذاویه لب ها می توان از عسل بعنوان داروی خانگی استفاده کرد . عسل ضمن لطیف کردن پوست لبها دارای اثر ضد التهاب و ضد باکتری می باشد
- بار دار بودن زبان بعنوان نشانگر بیماریهای مختلف
زبان در حالت سلامت برنگ صورتی روشن بوده و از لایه نازک و سفید رنگی که از بقایای غذا و باکتری های بی ضرر ناشی می شود، پوشیده شده است. ولیکن بار زیاد زبان معمولا نشانی از یک بیماری می باشد. در رابطه با رنگ بار زبان ممکن است که موارد زیر مطرح باشند:
- سفید: سرماخوردگی، بیماریهای معده و روده و یا برفک دهان
- زرد رنگ: عفونت قارچی و یا اختلال در کبد و صفرا
- قرمز : بیماریهای عفونی، کمبود ویتامین B12 ، اختلالات معده و روده، همچنین بیماریهای کبد و قلب.
- قهوه ای : بیماریهای روده ، اختلالات کلیه
- خاکستری : کمبود آهن و یا کم خونی
- سیاه : اختلال در ترکیب باکتری ها ، در رابطه با اثرات جانبی آنتی بیوتیکها.
علاوه بر رنگ بار زبان، خشک بودن و یا تورم آن نیز نشانی از بیماریهای مختلف بشمار می رود.
- حلقه تیره رنگ دور چشمها و تورم پلکها
حلقه تیره دور چشمها و تورم پلکها اغلب در رابطه با کم خوابی و یا استفاده زیاد از الکل مشاهده می شود. بعلاوه ممکن است که حلقه تیره رنگ دور چشمها در رابطه با کمبود موادی نظیر آهن و روی ، کمبود اکسیژن خون و همچنین بیماریهای کبد ، کلیه و اختلال در سوخت و ساز بدن ظاهر شود. تورم پلکها اغلب در رابطه با بیماریهای سخت مشاهده می شود . بخصوص تورم پلک زیرین نشانی از آلرژی ، پرفشاری خون، شروع زونا، نارسائی قلب و یا بیماری کلیه محسوب می شود.
- رنگ پریده گی دارای علل زیادی است
هر انسان دارای رنگ پوست خاص خود است . ولیکن یک تغییر ناگهانی در رنگ پوست یک مسئله یا اختلال در بدن را مطرح می سازد. از جمله پریده گی رنگ یک نشان از کسالت بدن است. پریده گی موقتی رنگ دلالت بر اختلال در سیستم گردش خون ، عفونت و یا کمبود گلوکز خون ( مثلا در دیابت) دارد. در صورتیکه پریده گی رنگ بطول انجامد و به پریده گی رنگ بافت مخاطی بانجامد، یک وضعیت مخاطره آمیز مطرح می شود. از علل پریده گی رنگ پوست می تون به موارد زیر اشاره کرد:
- کم خونی ، مثلا بعلت کمبود آهن، کمبود اسید فولیک و یا ویتامین B12 و یا نارسائی در عملکرد کلیه ها
- کمبود فشار خون (هیپوتونی)
- کم کاری غده تیروئید
- خونریزی پنهان، مثلا در رابطه با زخم معده
- استعمال زیاد دخانیات و کمبود اکسیژن بدن.
زردی پوست و چشمها
چنانچه در نگاه به آئینه ، رنگ پوست و چشمها زرد بنظر رسند، باید به پزشک مراجعه نمود، زیرا زردی، بخصوص زمانیکه همراه با زردی چشم باشد، معرف یرقان است. رنگ زرد پوست زمانی ظاهر می شود که غلظت بیلی روبین ( نتیجه تجزیه گلبولهای قرمز) در بدن افزایش پیدا کند. از علل افزایش بیلی روبین به موارد زیر اشاره می شود:
- بیماری کبد( مثلا التهاب کبد، سیروز کبد و یا عفونت با ویروس هپاتیت B)
- بیماریهای صفرا ( نظیر سنگ صفرا و یا احتباس صفرا بعلت یک التهاب در مجاری صفرا)
- بیماری خون ( مثلا در رابطه با یک مسمومیت)
- نازکی و ریزش موی سر
شکنندگی و ریزش موی سر ممکن است که بعلت استرس مداوم و یا بعلل ژنتیکی– فامیلی ظاهر شود. از علل دیگر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کم کاری غده تیروئید
- بعلل اختلالات هورمونی( حاملگی و یا سنین یائسگی)
- علل تغذیه ای و متابولیسم (دیابت)
- مسمومیت و عفونتهای سخت
- اثرات جانبی برخی داروها
- واکنش اتو ایمون بدن ( مثلا ریزش محدود و مدور موی سر)
در صورتیکه علت ریزش موی مشخص شود، می توان در بسیاری از موارد آن راتحت کنترل درآورد.
- رنگ ناخن ها
تغییر رنگ ناخنها دارای علل مختلف است. بعنوان مثال لکه سفید رنگ ممکن است که از یک جراحت در ناحیه ریشه ناخن ناشی شود. این لکه ها پس از مدتی و بخودی خود ( در رابطه با بلند شدن ناخن ) از بین می روند. ولیکن راه راههای سفید رنگ در رابطه با مسمومیت و یا بیماریهای تب زا مشاهده می شوند. تغییر رنگ کامل ناخن بعلل زیر است:
- تماس با مواد شیمیائی نظیر مواد پاک کننده و یا لاک ناخن
- کمبود ویتامین
- اثر جانبی برخی داروها
- بیماریهای پوستی، اختلالات متابولیکی ، بیماریهای قلب و کلیه ها
- مسمومیت ها
علل دیگر:
- کبودی : ناشی از جراحت و خونریزی زیر ناخن
- لکه های قهوه ای رنگ یا آبی- سیاه : ماه گرفتگی بستر ناخن و یا سرطان پوست
- زرد رنگ: یرقان و یا اختلال در عملکرد کبد
- سبز رنگ: عفونت با باکنری ها و یا قارچهای کپک زا
- سفید کدر: سیروز کبد یا بیماریهای روده ها
- فرم ناخن ها
وجود شیار در ناخن ها معمولا در موارد کمبود آب در بدن و یا در رابطه با سن مشاهده می شود. ولیکن تک شیار های عمودی و ضخیم نیاز به بررسی بیشتر و مراجعه به پزشک دارند ، زیرا ممکن است که از تومور ناخن ناشی شوند. شیارهای افقی اغلب نشانگر یک بیماری سخت، نظیر عفونت حاد می باشند چنانچه ناخن ها دارای حالت محدب باشند ، ممکن است که در رابطه با کم خونی و یا بیماریهای کبد و یا ریه ها قرار داشته باشند. فرم مقعر ناحن ها از بیماری های معده و روده ناشی می شود.
شکنندگی ناخنها از کمبود کلسیم و منیزیم و یا برخی دیگر از عناصر کمیاب ناشی می شود.