Lexicon Ehrlichiosis, Anaplasmosis
تاریخ ایجاد و یا تغییر 1402/1/20
عامل بیماری
ارلیشیوز نوعی بیماری باکتریال مشترک بین انسان و حیوانات است که در اثر باکتری کوچک داخل سلول اجباری و دارای دیواره سلولی همانند ارگانیسم های گرم منفی بنام ارلیشیا ( Ehrlichia ) ایجاد شده و گلبول های سفید را بعنوان ارگان هدف، مورد حمله قرار می دهد و تا به حال دو نوع متفاوت ارلیشیا که باعث بیماری شدیدی در انسان می شوند شناسائی شده است .ارلیشیا و آناپلاسما دو تصویر بالینی متفاوت ایجاد می کنند: ارلیشیوز گرانولوسیتی انسانی (HGE) که عمدتاً توسط آناپلاسما فاگوسیتوفیلا(Anaplasmaphagocytophila) ایجاد می شود و ارلیشیوز مونوسیتی انسانی (HME) که عمدتاً توسط ارلیشیا شافینسیس(Ehrlichia chaffeensis) ایجاد می شود.  

مسیر عفونت و گسترش
انسان عمدتاً توسط کنه هایی از جنس Ixodes، Amblyostoma و Dermacentor آلوده می شود. آلودگی کنه های Ixodes ricinus به گونه های Anaplasma. .

  کلینیک  
* دوره کمون: از چند روز تا 4 هفته
* تب، خستگی، تعریق، سردرد، درد عضلات و مفاصل؛ همچنین ممکن است که علائم گوارشی، به ندرت درگیری ریه ها با پنومونی بینابینی، اگزانتما مشاهده شود.
* همچنین دوره های بدون علامت

تشخیص
* تشخیص آنتی بادی در سرم و تشخیصDNA در خون EDTA یا در صورت لزوم در مایع نخاع
* افزایش لنفوسیت‌های آتیپیک در اسمیر خون، ارلیشیا به‌ عنوان اجسام درگیر در اسمیر خونی قابل مشاهده است (بدر موارد HGE در گرانولوسیت‌ها و درHME در مونوسیت‌ها)
* لکوپنی، ترومبوپنیو بندرت کم خونی

درمان و پیشگیری
داکسی سایکلین داروی انتخابی برای درمان آنتی بیوتیکی است (2×100 میلی گرم طی 10 تا 14 روز). اکثر بیماران در عرض 1-2 روز با کاهش سریع تب به درمان پاسخ می دهند. آنتی بیوتیک های بتالاکتام موثر نیستند..