LexiconDiabetes mellitus
تاریخ ایجاد و یا تغییر1400/11/3 
پارامترهای موجودFBS, HbA1c
اصطلاح دیابت شیرین (Diabetes mellitus) خلاصه ای از اختلالات متابولیکی ناهمگن را با یافته اصلی و رایج هیپرگلیسمی ، که در نتیجه اختلال در ترشح انسولین (کمبود مطلق انسولین) و / یا اختلال در عملکرد انسولین (کمبود نسبی انسولین) بوجود می آید ، خلاصه می کند. دیابت تیپ 1 (Type 1 diabetes) از تخریب سلولهای بتا که با واسطه واکنشهای ایمونولوژیکی صورت می گیرد، ناشی شده ومنجر به کمبود مطلق انسولین می شود. دیابت خود ایمنی نهفته در بزرگسالان (LADA[1]) نوع خاصی از دیابت تیپ 1 در بزرگسالان است (> 25 سال) که از کاهش تدریجی انسولین ناشی می شود. دیابت تیپ 2(Type 2 diabetes)
مبتنی بر چندین اختلال است که با سندرم متابولیک ارتباط نزدیکی دارند: مقاومت به انسولین اختلال در ترشح انسولین و گلوکاگون آپوپتوز پیشرونده سلولهای بتا.  بسته به شدت هر یک از این عوامل ، می توان تصاویری از مقاومت به انسولین تا نقص ترشحی را، با همه واریانتهای آن، مشاهده کرد. سایر اشکال دیابت از جمله دیابت به دلیل نقص ژنتیکی، دیابت شروع بلوغ جوان [2](MODY) ، بیماری های پانکراس برون ریز (به عنوان مثال پانکراتیت ، فیبروز کیستیک) ، غدد درون ریز (به عنوان مثال آکرومگالی ، سندرم کوشینگ ، فئوکروموسیتوما ، پرکاری تیروئید) ، عفونت ها (به عنوان مثال CMV) و یا داروها (به عنوان مثال گلوکوکورتیکوئیدها ، داروهای نورولپتیک ، آلفا اینترفرون)  بوجود می آیند. دیابت بارداری به عنوان اختلال در تحمل گلوکز (75 گرم oGTT) تعریف می شود که برای اولین بار در دوران بارداری تشخیص داده شد.
تشخیص:
استاندارد طلایی برای تشخیص دیابت اندازه گیری گلوکز در پلاسمای وریدی با مهار موثر گلیکولیز پس از نمونه گیری خون است (فلوراید + سیترات!). نتیجه اندازه گیری اولیه باید با اندازه گیری نوبت دوم ، در فاصله زمانی کوتاه ، تأیید شود. از اندازگیری مقدار HbA1c نیز می توان برای تشخیص اولیه دیابت استفاده کرد ، منوط بر اینکه جواب این آزمایش در رابطه با هموگلوبینوپاتی ، اریتروسیتوپاتی ، بارداری دچار ایراد نشده باشد. آزمایش های عملکردی دیگر (oGTT ، GCT) تنها در صورتی بکار گرفته می شوند که مقادیر گلوکز ناشتا در محدوده مشکوک قرار داشته باشد. در صورت مشكوك شدن به LADA ، تعيين GAD-Ab (آنتي بادي عليه گلوتامات دكربوكيلاز) توصيه مي شود.
  مقادیر راهنما برای تشخیص دیابت
  گلوکز پلاسما گاه به گاه (صرف نظر از مصرف غذا) 200mg/dl< :  
مشکوک به دیابت : شفاف سازی بیشتر توسط گلوکز پلاسما ناشتا و / یا 75 گرم oGTT.
گلوکز ناشتا در پلاسما(پس از 8 ساعت ناشتائی) :
<100 mg/dl : نرمال
100-125mg/dl  : گلوکز ناشتا غیر طبیعی
126mg/dl =<: دیابت
75g oGGT ( انجام شده در حالت ناشتا) :
140mg/dl>: نرمال
140-199mg/dl  : اختلال در متابولیسم گلوکز
200mg/dl=< : دیابت
– HbA1c:
39mmol/mol (<5.7%)> : طبیعی
39-47mmol/mol (5.7 – 6.4%): اندازه گیری گلوکز ناشتا و/یا انجام 75g oGGT.
47mmol/mol(>6.4%)=< : دیابت
مقادیر راهنما برای تعیین دیابت بارداری:
-گلوکز پلاسما گاه به گاه (صرف نظر از مصرف غذا):
200mg/dl=< مشکوک به دیابت شفاف سازی بیشتر با گلوکز پلاسما ناشتا  و / یا انجام 75g oGTT
گلوکز پلاسما ناشتا (پس از 8 ساعت پرهیز از غذا)
92mg/dl> : طبیعی
92-125dl:دیابت حاملگی
126mg / dl  =< دیابت آشکار
انجام 50g GCT (تست چالش گلوکز ،هفته 24-28 حاملگی  ، صرف نظر از مصرف غذا):
135mg/dl>  :طبیعی
135-200mg/dl: مشکوک به دیابت حاملگی
انجام  75g oGTT در حالت ناشتا
200mg-dl< دیابت حاملگی
75g oGGT انجام تست در حالت ناشتا
ناشتا (پایه) : 92mg/dl ی
بعد از 1 ساعت : 180mg/dl
بعد از 2 ساعت : 153g-dl
اگر حداقل یک مورد از محدوده های فوق و یا فراتر از آن مشاهده شود ، دیابت حاملگی وجود دارد. زن باردار باید باید مورد مشاوره و مراقبت ویژه قرار گیرد.
ReferencesKerner W, Brückel J. Definition, Klassifikation und Diagnostik des Diabetes mellitus. Diabetologie 7: S84-S87, 2012(189) .

[1] Latent Autoimmune Diabetes in Adults

[2] Maturity Onset Diabetes of the Young