افزایش سطح کراتینین – دلایل و علائم آن چیست؟

افزایش سطح کراتینین نشان دهنده اختلال در عملکرد کلیه است. در صورت کاهش عملکرد فیلتر در نفرون کلیه ، کراتینین بیشتری در خون باقی می ماند.

افزایش کرآتینین می تواند به صورت مزمن یا حاد رخ دهد. این بدان معناست که یا عملکرد کلیه در طول سالها بسیار کند شده است و یا یک بیماری حاد رخ داده که به کلیه ها آسیب رسانده است.

در نارسایی مزمن کلیوی ، افراد مبتلا معمولاً متوجه نمی شوند که عملکرد کلیه آنها کاهش و در نتیجه کراتینین آنها افزایش می یابد. به همین دلیل ، کنترل منظم کراتینین سرم توسط پزشک خانواده منطقی است. توصیه می شود که این امر به عنوان بخشی از مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه هر سه سال و از 35 سالگی انجام شود. علل احتمالی آسیب مزمن کلیه در درجه اول دیابت و فشار خون بالا است.

آسیب حاد کلیه منجر به افزایش سریع کراتینین می شود. علائم آن معمولاً کاهش تولید ادرار تا از دست دادن کامل تولید ادرار است. دلایل مختلفی وجود دارد که می تواند منجر به نارسایی حاد کلیه شود. این موارد ، برای مثال ، شامل جراحات یا عفونت و اختلال در جریان دفع ادرار می شود که می توانند منجر به نارسایی حاد کلیه شوند. مسئله مهم در این رابطه آنست که افرادی که از نارسایی مزمن کلیه رنج می برند ، از داروهای خاص و داروهای حاجب استفاده نکنند. این موارد سبب اختلال بیشتر در عملکرد کلیه می شوند و ممکن است موجب آسیب حاد کلیه گردند.

مصرف کراتین به عنوان مکمل غذایی نیز می تواند سبب افزایش سطح کراتینین گردد. کراتین عمدتا توسط ورزشکاران برای عضله سازی استفاده می شود.

علاوه بر این سطح کراتینین می تواند بعلت عدم نوشیدن آب در حد کافی، افزایش پیدا کند. این علت به راحتی برطرف می شود. چنانچه مقدار کراتینین با وجود افزایش میزان نوشیدن آب کاهش نیابد ، باید اختلال گسترده تر در عملکرد کلیه را که احتمالاً علت افزایش ارزش کراتینین است، مد نظر قرار داد.

 صرف نظر از میزان نوشیدنی ، هیچ ماده غذایی یا داروهای خانگی دیگری وجود ندارد که بتواند به طور طبیعی سطح کراتینین را کاهش دهد.