آلرژی
Allergic diseases
آلرژی يک واکنش ايمنی بر عليه مواد و ترکيبات غير خودی – غير عفونی ( آلرژن يا آنتی ژن) است که در طی آن بدن بصورت التهاب و توليد آنتی بادی واکنش نشان ميدهد . بعبارت ديگر در حاليکه واکنش ايمنی در رابطه با عوامل عفونی از بدن انسان محافظت ميکند، همين واکنش در مورد آلرژی به بدن انسان آسيب وارد مينمايد .
آلرژی ممکن است که بشکل بثورات جلدی خفيف و زود گذر و يا واکنشهای خطرناک ظاهر شود ( واکنش آنافيلاکتيک ) . در صورتيکه بيمار نسبت به يک دارو واکنش آلرژيک نشان دهد، بايد ماده موثر آن و ترکيبات شيميائی مشابه شناسائی شده و از استفاده مجدد آن جلوگيری بعمل آيد .
علائم آلرژی :
- مجاری تنفسی
- ورم مخاط بينی و آستم
- پوست
- کهير
- نورودرميت
- چشم
- ورم ملتحمه
- معده و روده
- اسهال و تهوع
- علائم عمومی
- تب
- خستگی مفرط
- اختلال در خواب
علل آلرژی
بسيار متنوع و خلاصه آن بشرح زير است :
- مواد غذائی
- پروتئينهای غير غذائی (مثلا لاتکس)
- سموم
- گرده درختان و گياهان ( تب يونجه )
- فاکتورهای ژنتيکی
جلوگيری
بهترين راه ترک ، عدم استفاده و يا بعبارت ديگر جلوگيری از تماس با آلرژن است که البته اجرای آن بغير از مواردی معدود، نظير آلرژی نسبت به برخی مواد غذائی و يا موی حيوانات ، مشگل و گاهی غير ممکن است .
تشخيص
- تست پوست
- تست خون (IgE, IgG)
درمان
در مان آلرژی يک امر تخصصی است و بايد همواره با مشاوره و تحت نظر متخصص انجام شود . درمان حاد معمولا با استفاده از داروهای خوراکی، قطره چشم ، قطره بينی و بخور صورت ميگيرد . درمان اختصاصی در حقيفت تقليل حساسيت (hyposensitisation) است که در طی آن نخست آلرژن مورد نظر را در غلظت بسيار کم وارد بدن بيمار ميکنند و سپس در ادامه و بتدريج به غلظت آلرژن ميافزايند . در نتيجه بدن بيمار تحمل آلرژن را می آموزد .